La Model

Carrer d’Entença, 155
La Model era l’establiment penitenciari més antic i important de Barcelona. La presó fou inaugurada en 1904, llavors, a l’extraradi de la ciutat i lluny de l’entorn residencial que es desenvolupava a la Dreta de l’Eixample. L’antiga presó està ubicada a l’Esquerra de l’Eixample, on es van construir de forma contemporània altres grans equipaments de ciutat: l’estació de Sants, l’Escola Industrial, l’Hospital Clínic, la plaça de Toros de les Arenas o l’Escorxador Municipal.

Fou dissenyada per Salvador Viñals i Josep Domènech Estapà i es va plantejar com a una estructura panòptica inspirada en les tesis del jurista i filòsof britànic Jeremy Bentham (1748-1832) que va escriure: En el règim panòptic, la vigilància es converteix en autovigilància, ja no hi ha on amagar-se, i la “dictadura de la mirada” controla tot l’espai públic i privat.

En el projecte original, la construcció estava dividida en tres grans cossos, els dos laterals dedicats a administració (en el costat del carrer d’Entença) i a un futur correccional (en el costat dels carrers Llançà-Nicaragua), i el cos central destinat a presó preventiva. La part central estava constituïda per una peça poligonal des d’on naixien radialment sis galeries de planta baixa més dos pisos, que allotjaven un total de 600 cel•les individuals. Des del seu inici, en 1904, el projecte reformista de La Model fou inviable, a causa del sever règim disciplinari, per la qual cosa es van produir motins.

Al llarg dels anys, grups de ciutadans i ciutadanes vinculades a opcions polítiques diverses han demanat el tancament de la presó Model. Les raons del rebuig eren derivades tant per la realitat penitenciària i el règim de funcionament de l’establiment, així com per la necessitat de disposar de l’espai per a altres usos diferents.
La promesa de clausurar la presó es remunta al 1976. Totes les accions polítiques que s’havien iniciat en aquest període no es van acabar efectuant. El març de 2015 es van enderrocar les edificacions situades a la cantonada del carrer de Rosselló amb el carrer d’Entença i es va alliberar l’espai per a l’ús públic. És exactament en aquest lloc on, ara, un cop tancada la presó, s’han ubicat mòduls provisionals d’una escola altament demandada pel veïnat.

Des del maig de 2016, la mobilització veïnal “Fem nostre l’espai de La Model” lluita per obrir un procés participatiu per decidir els futurs usos de l’edifici. Finalment, la presó Model va tancar de forma definitiva el 8 de juny de 2017, justament el dia abans del 113è aniversari de la inauguració. Els 929 reclusos van ser traslladats, per fases, a diferents centres penitenciaris.

Actualment, l’edifici ja és gestionat per l’Ajuntament de Barcelona, després d’una fase de transició entre la Generalitat i el consistori de la ciutat. Des de finals de 2017, es va activar el procés participatiu per definir els futurs usos que ha d’acollir l’espai.

Des d’Ús Barcelona volem fer ressò dels resultats d’aquest procés de participació obrint el recinte al públic durant les Festes del barri de l’Esquerra de l’Eixample i apel•lant a la implicació ciutadana, com a part del programa d’esdeveniments i usos provisionals de l’espai. En aquest sentit, Ús Barcelona vol reflectir l’articulació d’un diàleg col•lectiu impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, proporcionant un marc d’interrelació ciutadana, on, a través de l’art, la cultura i les festes populars, es visibilitzi de forma col•lectiva com ha de ser la recuperació de La Model i els seus futurs usos.

Barcelona

La Model

Viu la transformació

Dirección

Carrer d’Entença, 155

Email

info@usbarcelona.com

ORGANITZA


http://2018.usbarcelona.com/wp-content/uploads/2015/12/rebobinart-1.png

SPONSOR


http://2018.usbarcelona.com/wp-content/uploads/2015/12/mtn.png

© Copyright Ús Barcelona 2018 · All rights reserved